Szolnok

Ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat a városban, a pihenési és kikapcsolódási lehetőségek mellett Szolnok kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az emberek biztonságban és harmóniában éljenek. A kölcsönös elfogadás és az egymásra való odafigyelés jegyében dolgoztunk, amikor gyermekeinkre, időseinkre és egymásra gondoltunk. Kiemelt hangsúllyal fordulunk az idősek felé, csoportjaik működését, szabadidős tevékenységét folyamatosan támogatjuk, a rendszeres kapcsolattartást, értékeik, tudásuk hasznosítását a jövő generáció érdekében is fontosnak tartjuk.

Így nemcsak a városkép szépítésének érdekében kezdtünk fejlesztésekbe, de biztonságos és korszerű játszótereket építettünk a város több pontján, egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosítottunk, megnöveltük a polgárőrök, közterület-felügyelők számát, s a rendőrséggel együtt megreformáltuk a bűnmegelőzési tevékenységeket, térfigyelő kamerákat helyeztünk el a város számos pontján. S itt megint gyermekeink kerülnek a középpontba!

Szolnok ugyanis a megfelelő szórakozási lehetőségek és egészségügyi ellátás mellett nagy és egyre nagyobb hangsúlyt fektet az oktatás, az oktatási intézmények fejlesztésére is.

Szolnok
Szolnok

Folyamatos építkezések, programok és fejlesztések valósulnak meg a modern oktatás korszerű körülményeinek megteremtése érdekében. A felnőtt hallgatók számára létrehozott egyetemi campus olyan egységes egészet alkot, amelyre bátran építhetünk. Építünk is, hiszen Szolnok épül! A városba települők célirányos szociális ellátó rendszerrel, munkahelyteremtő programokkal, és jó közérzetünk érdekében hatékonyan megtisztított utcákkal, terekkel találkoznak. Fejlesztéseink erősítik az identitás érzését, segítik a társadalmi integritást. Szolnokon élni jó!

Szolnok jelenlegi városképe a hagyományőrző európai város képe. A belváros irányába haladva egyszerre érintenek meg minket a régmúlt emlékei, Zounok ispán szobrának alakja büszkén tekint nevét viselő városára, a neobarokk stílusú, magyar és török építészeti elemekkel díszített Tisza Szállóra, a szálló mellett helyet foglaló Szigligeti Színházra. Az idő beszédes és szemet gyönyörködtető épületeket hagyott hátra, mint az eklektikus stílusú városháza vagy megyeháza.

A modern szépségű, jövőt idéző, látványos szökőkút a főtéren az év szinte minden szakában elbűvöli az embereket, az egyedi, tetszetős bronzszobrokkal, melyek szinte már élőnek hatnak, vagy akár a különleges megoldású, a tér részeként megjelenő színpaddal, mely számos szabadtéri kulturális rendezvénynek biztosít helyet.

Szolnok
Szolnok

A város nagy hangsúlyt fektet a rendezvényeken megjelenő, az azok mellett szórakoztató és pihentető lehetőségek bemutatására, valamint ajánlására is. Egyik legnagyobb büszkeségünk a már említett művésztelep, ahol olyan nemzetközileg elismert művészek alkottak, mint Aba-Novák Vilmos, Chiovini Ferenc, Pólya Tibor vagy Fényes Adolf. A művésztelep Zagyva-parti varázskertjét éppúgy nem érdemes kihagyni, mint művészeinek elemi erejű, időnként megdöbbentő, máskor gyönyörködtető vagy felszabadító alkotásait, kiállításait.

De látogassa meg a Damjanich János Múzeumot és a Tisza-partján ékeskedő Szolnoki Galériát is! Azonban ne álljunk meg itt, hiszen Szolnok másik ragyogó csillagáról, a Szigligeti Színházról eddig csak külsejét méltatva esett szó. A művésztelep és a színház művészeivel még mindig nem merül ki Szolnok kulturális életének kincsestára.

Olyan kiváló zenészek és kórusok gazdagítják Szolnok zenei életét, mint a Szolnoki Szimfonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bartók Béla Kamarakórus, a Kodály Kórus és mellettük számos zenekar is. A zenével párhuzamosan az egész Európán és a Távol-Keleten is végiglejtő Tisza Táncegyüttes népszerűsíti Szolnokot a hazai és nemzetközi fesztiválokon.