Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Kedves Fesztivál Vendégek, Filmkészítők, Kollégák!

2023 őszén ünnepeljük az ATAFF fennállásának 30. évfordulóját, közösen, a kezdetektől otthont adó TISZApART Mozival, melyet már nem kell külön bemutatni a film- és művészet szerető közönségnek.

Örömteli, hogy három évtizedes elkötelezett tevekénységünk eredményeként egyre több nemzetközi elismerésekben is részesülünk, köszönhetően a saját kezdeményezésű, több ország összefogásával megvalósuló projektjeinknek, amelyekkel egyedülálló módon színesítjük programjainkat, miközben Európai filmek premierjeivel és esélytudatos rendezvényekkel kiemelten törekszünk a fiatalok médiatudatosságának fejlesztésére.

Külön örömünkre szolgál, hogy a fesztiválunk ismertsége és nemzetközi rangja a Szolnokra ellátogató neves hazai és nemzetközi filmes szakemberek egyre növekvő számában is mérhető. Az általunk szervezett mesterkurzusok és szakmai fórumok teltházas előadásai pedig azt bizonyítják, a filmek látványtervezésenek mesterfogásai és kulisszatitkai egyre szélesebb közönséget érdekelnek.

Megkülönböztetett figyelemmel kísérjük a nemzetközi – Cannes, Berlin, Sofia – és a regionális – Kecskemét, Miskolc, Palic – fesztiválok programjait az együttműködési lehetőségeket keresve, és hogy egyedülálló programot kínáljunk az ATAFF közönségnek.

Nagy örömmel adunk teret idén is a látványos tudomány témáját érintő alkotásoknak – melyek között hiánypótló természet- és dokumentumfilmek versenyeznek –, és bemutatjuk fiatal alkotók legfrissebb animációs- és kisjátékfilmjeit is. Az idén új kategóriaként foglalkozunk a tudatos médiafogyasztás kérdéskörét érintő alkotásokkal, melynek kapcsán neves szakemberek részvételével megvalósuló konferenciának is helyt adunk a fesztiválunkon.

Az ATAFF tíz versenyfilmjét az idén is a korunkat és társadalmunkat aktuálisan foglalkoztató témák jellemzik; szerepelnek női sorsokat bemutató drámák, háborús történetek, látványos kosztümöket felvonultató alkotások, valamint választ kapunk arra is, mit jelent a 21.században divatosan étkezni vagy éppen a tanári hivatást választani.

Bízom benne, hogy a TISZApART Mozi közvetlen hangulata, az ATAFF beszélgetéseket kezdeményező versenyprogramja, kísérőeseményei, esti koncertjei az idei évben is emlékezetes pillanatokat okoznak majd vendégeinknek.

Jó szórakozást kívánok a fesztivál minden egyes napjára, bízom benne, különleges élményekkel gazdagodnak ez alkalommal is a Tisza Fővárosában!

Demeter Éva
fesztiváligazgató