Filmes Jövő

Filmes Jövő: Diákfilmesek kreatív útkeresése

Moderátor: Flaisz Vanda

A Filmes Jövő program egy izgalmas platform, ahol fiatal, filmes egyetemista hallgatók rövidfilmjeit mutatjuk be, és a nézőket is bevonjuk a filmek utáni beszélgetésekbe. A projekt célja, hogy feltárja a diákfilmezés kreatív útkeresését, miközben a fiatal alkotók tapasztalatait megosztjuk a nézőkkel.

A programban szerepelnek külföldi és magyar hallgatók által készített rövidfilmek, melyek változatos témákat és stílusokat képviselnek. Ezek a filmek nem csupán szórakoztatóak, hanem lehetőséget teremtenek arra is, hogy a nézők mélyebben megértsék a diákfilmezés kulisszatitkait és kihívásait.

A beszélgetések során a fiatal alkotók nyíltan megosztják tapasztalataikat a rövidfilmezés nehézségeiről, a gyártási körülményekről, és azt is boncolgatják, hogy milyen szinteken függhet a kreativitás a diákfilmes léttől. Ezek a beszélgetések nem csupán a pozitívumokra fókuszálnak, hanem a negatívumokat is érintik, hogy teljes képet kapjunk a diákfilmezés világáról.

A Filmes Jövő egyfajta inspirációs és tanulási lehetőséget kínál mind a diákfilmesek, mind pedig a nézők számára. A programon keresztül a kreativitás és a filmes művészet iránt érdeklődők együtt fedezhetik fel a fiatal tehetségek világát, miközben betekintést nyernek a rövidfilmezés sokszínű és izgalmas univerzumába. A program célja, hogy beszélgetéseket indítson el, amelyek a program vége után is folytatódnak, hozzájárulva a résztvevők közötti folyamatos párbeszédhez.

Filmek:

Negyedik Dimenzió (r. Pusztai Lőrinc, 2023, 20 perc)

Molter Kata (22) egy olyan tesztelés alatt álló metaverzumban vesz részt, ami a magyar történelem különböző korszakaiba “repíti vissza”. A történet jelene 2050, ahol egy egyre erősödő párt fejleszti ezt a digitális világot egy titkos helyen, hogy a történelem meghamisításával legitimizálja hatalmát. Kata édesanyja belehalt öccse születésébe, édesapja pedig nagy tudású mesterséges intelligencia programozó volt, aki néhány éve eltűnt, ezért a fiatal lány gyermekotthonba került. Legfőbb célja, hogy megtalálja apját, aki a nyomok szerint, akár ezen a bázison is lehet.

Srác a hídon (r. Amanda Costa de Sousa, 2021, 9 perc)

Miközben Ágnes bántalmazó barátja elől menekül, egy hídon találja magát, ahol egy idegen élete forog kockán. A küzdelmük gyorsan felkelti a járókerők figyelmét, a fiatal nő megpróbál bátorságot gyűjteni és kiállni egyszerre két életért. Történet a közönyről, valós események alapján.

A Telep Királya (r. Semszi Zriki, 2023, 17 perc)

Király, a legjobb “alvilági” bunyós a környéken végre lehetőséget kap arra, hogy profi bokszolóvá válhasson, de életében minden jel arra utal, hogy más utat kell válasszon és fel kell adnia szerepét, mint “A Telep Királya”.

On The Edge (r. Kardelen Gökçedağ, 2023, 9 perc)

A film egy Sevim nevű idős asszony (a rendező saját nagymamája) életének szimbolikus vizuális megjelenítése, aki élete vége felé közeledik. Kísérleti, költői, fekete-fehér, párbeszéd nélküli, diegetikus hangokkal kísért fekete-fehér dramatizált dokumentumfilm.

A film főként az életet, a magányt, az öregedést, a halált, a fiatalságot és az öregséget ábrázoló állóképekből áll, amelyeken a főszereplő visszaemlékezik korábbi életére, férjére és gyermekeire.

Vendégek:

Pusztai Lőrinc, a film rendezője (Negyedik Dimenzió)

Amanda Costa de Sousa, a film rendezője (Srác a hídon)

Kis Kriszti, a film gyártásvezetője (A Telep Királya)

Kardelen Gökçedağ, a film rendezője (On The Edge)