Könyvbemutató

Újabb két kötettel bővült a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének filmes könyvsorozata. Az elmúlt fél évtizedben a Kutatóintézet, Kollarik Tamás filmes szakember koordinálásával hiánypótló kutatásokat végzett, és olyan filmes könyveket jelentetett meg, amelyek nemcsak a mozgóképszektorban dolgozó szakemberek könyvtárának fontos kötetei lettek, de bekerültek az egyetemi oktatásba is. A Fundamenta Profunda sorozatban a Mozgókép és paragrafusok, az Animációs körkép és a Film és jog; vagy a Documenta Artis sorozatban a Magyar producerek I., a Magyar forgatókönyvírók I. és a Magyar animációs alkotók I. címen megjelent könyveket nemcsak a szerző-szerkesztő Kollarik személye és munkája köti össze, hanem az is, hogy a legelismertebb kortárs szakemberek lettek a szerzői és alanyai a köteteknek (az animációs szakemberek közül például Mikulás Ferenc és Rófusz Ferenc).

Folytatódik a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat is. Az ötletgazdák, Kollarik Tamás és Takó Sándor szerkesztőként Zukor Adolf, William Fox és Rózsa Miklós önéletrajzainak hazahozatala mellett Hubai Gergely Rózsa Miklósról szóló kötetét is gondozták. Megírták a Csupó Gábor munkásságát bemutató monográfiájukat; illetve Zágoni Bálint, valamint több kiváló kolozsvári kutató bevonásával Janovics Jenő, az első nagy magyar producer munkásságát bemutató szakkönyvet is. A sorozat legújabb eleme a világ egyik legismertebb filmes szakemberének, a filmes legendák egyik újabb magyar származású tagjának önéletrajzi kötete: Pressburger Imre egy forgatókönyvíró élete és halála.

A szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon a Magyar animációs alkotók II., a Filmfesztiválkörkép és a Pressburger Imre egy forgatókönyvíró élete és halála című kötetek kerülnek bemutatásra.

A könyvbemutatók időpontja: 2023. október 20-a, 17 óra, TISZApART Mozi