Hírek

A LÁTVÁNYTERVEZŐK VILÁGÁBÓL II.

A Dűne berendezője, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjat nyert

2022.03.31.

2021-ben a kultikus sci-fi regényt megfilmesítő Dűne című szuperprodukciót tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra. Az egyikben – production design, vagyis: látványtervezésben a magyar berendező Sipos Zsuzsanna és Patrice Vermette látványtervező közös munkáját jelölték Oscar-díjra, akik hétfő este át is vehették az elismerést jelző szobrot.

A Dűne berendezője, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjat nyert

A legjobb produkciós tervezés díjának elismerésével a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) is kitüntette 2021-ben a Magyarországon forgatott Dűne című filmet.

A méltán híres sci-fi kapta a legtöbb díjat a BAFTA londoni díjkiosztóján. A legjobb filmalkotásért és a legjobb rendezésért járó elismerést ugyanakkor A kutya karmai közt című westernnek ítélték oda, ennek ellenére nem törpül el Sipos Zsuzsanna és Patrice Vermette szakmai munkája.

A Dűne - Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja - tizenegy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és ötöt el is hozott 2021-ben a BAFTA-rendezvényről.

A Dűnének ítélték emellett a legjobb hang (Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett), a legjobb különleges látványeffektusok (Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer), a legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) és a legjobb fényképezés (Greig Fraser) BAFTA-díját is.

Sipos Zsuzsanna az Oscar-jelölése kapcsán a HVG-nek adott interjújában kifejtette, hogy a film pozitív fogadtatása és hatalmas sikere ellenére sem gondolta volna, hogy egészen az Oscar-ig jut.

Gratulálunk!

Legújabb hírek

Katalógus

Programfüzet