Hírek

Kiosztották a díjakat, Emir Kusturica mesterkurzust tartott

2022.10.16.

Október 15-én, szombaton adták át az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait a Szolnoki Galériában az alkotók jelenlétében. Az egyedi módon látványtervezőket és képzőművészeti filmeket megmérettető fesztivál fődíját, a legjobb látványtervezésért járó díjat Hlynur Pálmason Isten földje (Godland) című izlandi film nyerte el, a film látványtervezője Frosti Fridriksson. Második helyezett lett a Monte Verità című svájci-osztrák-német dráma, a díjat a film a látványtervezője, Katharina Wöppermann vette át, a harmadik díjat a Nem hagytak nyomokat (Leave No Traces) című lengyel-cseh-francia dráma vihette haza, a film látványtervezője Pawel Jarzebski. A képzőművészeti versenyprogram fődíjasa Cyril Nehmé: Álmodtam Karthágóról című filmje kapta, amely az operaénekes felkészülését, lelki, fizikális megpróbáltatásait hozza intim közelségbe. A legjobb diákfilmért járó díjat Dóczé Péter Szülői útmutatás című filmje kapta. A fesztivál vendége volt Emir Kusturica, aki előadást tartott a Tisza Moziban, majd fellépett zenekarával a The No Smoking Orchestrával az Aba Novák Agórában.

ATAFF - kiosztották a díjakat, Emir Kusturica mesterkurzust tartott

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai Jeannine Oppewall, amerikai látványtervező, Deák Kristóf, Oscar-díjas magyar filmrendező és Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr voltak.

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese az Isten Földje (Godland) című izlandi-dán-francia-svéd dráma, látványtervezője, Frosti Fridriksson, aki videóüzenetben köszönte meg a díjat. A zsűri értékelte a látványtervező által választott szigorú, és zord környezetet, ami hat a karakterekre, és egy kérlelhetetlen irányba tolja a történetet. Magyarországon a filmet a Vertigo forgalmazza decembertől.

Isten földje (Godland) - Rendező: Hlynur Pálmason - Látványtervező: Frosti Friðriksson

Második helyezést a korai utópisztikus közösségben személyes és művészi szabadságot kereső nő visszafogott vizuális felfedezéséért érdemelte ki a Monte Verità című svájci-osztrák-német dráma. A díjat Katharina Wöppermann látványtervező vette át személyesen a díjátadó ünnepségen.

A harmadik díjat a Nem hagytak nyomokat (Leave No Traces) című lengyel-cseh-francia film kapta, egy morális válságban lévő társadalom elnyomásának zord és rideg környezetére való, teljesen nem romantizált betekintéséért. A látványtervező Pawel Jarzebski. A filmet Magyarországon a Mozinet forgalmazza.

A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogram zsűrijének a tagjai: Ternovszky Béla, animációs filmrendező, Traub Viktória, animációs rendező és Csurka Eszter képzőművész voltak.

A Képzőművészeti versenyprogram első helyezett díját kapta a francia Cyril Nehmé Álmodtam Karthágóról című filmjéért, amely intim közelségbe hozza egy operaénekes felkészülését, lelki, fizikális megpróbáltatásait egy vágyott címszerep megformálása során, egy igazi őszinte vallomás a művészi pálya nehézségeiről.

Álmodtam Karthágóról (I Have Dreamed Carthage) - Rendező: Cyril Nehmé

Második helyezett Gulyás Gyula: Egy élő ember című portréfilmje Paulius Normantas litván származású magyar fotóművészről, aki a film befejezése előtt elhunyt. A film hitvallás a művészi munka értelméről a sok nehézséget, nélkülözést és mellőzését elszenvedő művész egész életen át vállalt kitartó munkájáról.

A harmadik helyezést Peter Pahor: Edward Povey Emotional Realism című angol festőművészről szóló portréfilmje kapta.

A Diákfilmes kategória győztese Dóczé Péter: Parental Guidence című filmje, amelyben a rendező friss filmnyelvi megoldásokkal, precíz operatőri munkával és érzékenyen építkező dramaturgiával mutatja be az apró, de egyre fokozódó feszültségmorzsákból lassan felépülő pánikot. Az elvált szülők közötti kezdeti indulat, az elkóboroló kisfiú keresése és a feloldást nem hozó lezárás, egy lélektanilag is izgalmasan építkező történet figyelemről, feszültségről és kapcsolódásról.

Nagykorú felügyelete mellett (Parental guidence) - Rendező: Dóczé Péter

Megosztott második helyezésben részesült Bogyó Péter: A Minta című MOME-diplomafilmje. A történetben három főszereplőt ismerhetünk meg, akik külön szubjektív világokban élnek ugyan, de mindhármuknak ugyanarra a sárga virágra van szüksége a boldogság eléréséhez. A zsűri értékelése szerint jellegzetes grafikai megoldásaiban magával ragadó és érzékeny történet bontakozik ki.

Szintén második helyezést ért el Michael Bohnenstingl: Slouch című filmje. Az alkotó, filmjében érzékenyen és átélhetően foglalkozik egy igen aktuális kérdéssel: a függetlenség és a függés iránti paradox vággyal a felnőtté válás küszöbén.

A diákfilmes versenyprogram harmadik helyezettje Aglaja Filipovic: Egyedül együtt című filmje. A költőien komponált képekkel, sejtelmesen építkező történetben mesél az alkotó a magányról, a két egymás mellé sodort ismeretlen között hirtelen feltámadó kötelékről.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját idén a Csupó Gábor, a világhírű hollywoodi Klasky-Csupó animációs stúdió társalapítója, sokszorosan díjazott, hollywoodi csillaggal is büszkélkedő animációs alkotó kapta.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját Csupó Gábor kapta

Az idei fesztiválon öt nap alatt közel 200 filmes képzésben résztvevő egyetemista hallgató fordult meg, filmes alkotók érkeztek az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból többek között. A díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal, könyvbemutatóval és kiállításokkal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága, a képzőművészeti és a diákfilmek voltak a fókuszban október 11-16. között.

A fesztiválon beszédet mondott Pataki András, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár és Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere. A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója a Nemzeti Filmintézet. Kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Képgaléria

Legújabb hírek

Katalógus

Programfüzet