Nagyjátékfilmes zsűri

Deák Kristóf

Deák Kristóf Deák Kristóf, díjnyertes magyar filmrendező; 1982-ben Budapesten született.

Vágói és zenei háttérrel rendelkezik; először a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatója volt Budapesten, majd a londoni Westminster Film School-ban képezte tovább magát.

Rövidfilmje, a Mindenki számos értékelést és elismerést kapott, többek között a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díját is 2017-ben. A Foglyok című korabeli tévészatírája 2020-ban elnyerte a Magyar Filmdíjat 10 kategóriában, köztük a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában. Az unoka című film Deák Kristóf első nagyjátékfilmje.

Filmográfia:

2010: Golf with a Shotgun (rövidfilm)

2011: Hacktion (krimi thriller sorozat)

2016: Mindenki (rövidfilm) – Oscar-díj a legjobb élőszereplős rövidfilmnek (2017)

2017: Eszméletlen (vígjáték sorozat)

2018: A legjobb játék (rövidfilm)

2019: Foglyok (televíziós dráma)

2022: Az unoka (első nagyjátékfilm)

Jeannine Oppewall

Jeannine Oppewall

Jeannine Oppewall Boston közelében nőtt fel, és a főiskola után Los Angelesbe költözött, hogy a Charles és Ray Eames irodájában dolgozzon; abban az időben az Eames Office volt az Egyesült Államok kiemelkedő tervezőcsapata, amely bútortervezéséről, kiállítások tervezéséről és számos, személyes filmjéről volt ismert. Jeannine úgyszólván a mesterek lábánál tanulta a tervezést.

Miután elhagyta az Eames irodát, rövid ideig rádiódokumentumfilmek készítésével és szabadúszó íróként dolgozott, végül a mozifilm üzletág művészeti osztályán talált helyet, ahol Paul Sylbert és Ferdinando Scarfiotti látványtervezőknél dolgozott.

Az első Jeannine által tervezett film Az Úr kegyelméből volt, Robert Duval főszereplésével és Bruce Beresford rendezésében. Oscar-díjra jelölték a Curtis Hansen által rendezett Szigorúan bizalmas című filmért, a Gary Ross által rendezett Pleasantville és Vágta filmekben nyújtott munkájáért, és a Robert De Niro rendezte Az ügynökség című film látványtervezéséért. Továbbá Jeannine ismert a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz című film által, amelyért 2003-ban megkapta az Art Directors Guild díját, a Clint Eastwood által rendezett A szív hídjai hídjai, és a Costa Gavras rendezésében készült Music Box filmekben betöltött szerepe miatt.

9 évet töltött a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) igazgatótanácsában, és még sok évet dolgozott különböző AMPAS bizottságokban, köztük az Idegennyelvű Filmbizottságban. 2014-ben megkapta a Camerimage díját, amelyet egy „egyedülállóan vizuális érzékenységű” látványtervezőnek ítéltek oda, 2019-ben pedig életműdíjat kapott az Art Directors Guildtől. Jeannine az évek során számos előadást tartott olyan intézményekben, mint a Hong Kong Academy of Performing Arts, a University of Southern California School of Cinema-Television és a havannai International Film and Television School.

Szabó Gábor, operatőr

Szabó Gábor

Filmoperatőr, egyetemi tanár, Balázs Béla-díjas Érdemes Művész. Több, mint 30 játékfilm, televíziós filmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek, koncertfilmek, számos reklámfilm és videoklip alkotója. Filmjei rangos nemzetközi díjakat kaptak, többek közt Oscar nominációt is a Jób lázadása c. filmje. Meteo c. munkáját a rendszerváltás után évekig kultfilmként vetítették a mozikban. Nemrégiben a Martfűi rém c. filmjéért megkapta az Év legjobb operatőri munkája díjat, a film pedig felkerült az HBO és a NETFLIX filmlistájára is.

A filmkészítés mellett évtizedeken át tanított operatőri mesterséget az SZFE-n és más egyetemeken. Operatőrként elsőként doktorált, habilitált és kapott egyetemi tanári címet. FILMESKÖNY c. munkája kötelező irodalommá vált a filmes oktatásban.

Alapító tagja és elnöke a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA).