Hírek

A LÁTVÁNYTERVEZŐK VILÁGÁBÓL I.

Ágh Mártont díjazták a Természetes fény látványtervezéséért

2022.03.30.

Az Európai Filmakadémia Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért díjazta Ágh Mártont, aki 2021 decemberében vette át a nagy presztízsű Európai Filmdíjat. 53 mozifilm versenyzett a látványtervezésért járó díjért, amelyet szakmai zsűri bírált el.

Ágh Mártont díjazták a Természetes fény látványtervezéséért

Nagy Dénes első mozifilmjének a világpremierje a Berlinalén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal is kitüntették. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb forgatókönyv és a legjobb jelmez díját is megkapta, 2021-ben, márciusban a filmkritikusok B. Nagy László-díját a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának a fődíját is elnyerte.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. Egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Ágh Márton korábbi látványtervezői munkái közé tartozik Mundruczó Kornél Delta, Fehér isten és Jupiter holdja című filmje, Kenyeres Bálint Tegnap és Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című alkotása.

Legújabb hírek

Katalógus

Programfüzet