Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Bizakodva írom ezeket a sorokat, hogy talán a miénk meg lesz majd tartva, és nem a zúzdának készül az a sok katalógus és műsorfüzet, mint megannyi más fesztiválé az idén. Egy apró vírus a filmszakma számos szereplőjének álmait, munkáját döntötte romba. Stúdiók, mozik tömegei zártak be, fesztiválszervezők százainak munkája, tervei, vágyai váltak semmivé egy szempillantás alatt. A nagy próbálkozások, menteni a menthetőt, találkozni az online térben, nem tudták pótolni az egy időben egy helyen való találkozások nagy pillanatait, örömét. Megváltozott a világ és csak reménykedni tudunk, hogy minden visszatérhet majd a megszokott keretek közé. Sokan lesznek a vesztesei a Covid-19-nek; bízom benne, hogy ők is új erőre kapva vissza tudnak majd kapaszkodni a filmek világába, ami remélhetőleg nem lesz nagyon más, mint volt a járvány előtt. Újra erőre kapnak a mozik, a nézők milliói félelem és maszk nélkül járhatnak majd kedvenc mozijaikba, és a jövő filmpremierjei nem a nappalik kisebb-nagyobb képernyőin, vagy ami még rosszabb mobil eszközök kijelzőin történnek majd meg. A fesztiválok a filmszakma legszebb ünnepnapjai újból régi fényükben ragyognak majd, hívják a sztárokat, vonzzák az újságírókat, a szakma szereplőit és a nézők tömegeit.

Ahogy oly sokan az idén mi is derekasan készültünk, hiszen ezrével jöttek a nevezések, megszámlálhatatlan mennyiségű filmen rágtuk át magunkat, hogy kiválasszuk azt a 114 alkotást, amit majd meg szeretnénk mutatni a közönségünknek. Nagy figyelemmel hívtuk meg azt a 10 látványos nagyjátékfilmet, mely a Trauner-díjért versenyez – azaz a leglátványosabb film elismerésért, ahol a látványtervező munkája áll a középpontban. Az európai nagyjátékfilmek többségét itthon először fesztiválunk hozza el a magyar közönségnek.

Nagyszabású terveink voltak, sok vendéget hívtunk, vártunk a világ minden részéből, érthető módon azonban sokan nem merték vállalni az utazással együtt járó kockázatot. Ezért is vagyunk nagyon hálásak mindazoknak, akik kitartottak mellettünk az előkészületek és a zsűrizés során. Segítették a munkánkat és vállalták, hogy minden veszély ellenére eljönnek hozzánk, itt és most velünk vannak. Azt kérjük most tőletek, hogy legyetek óvatosak és körültekintők, vigyázzatok magatok és mások egészségére, és élményekkel feltöltődve egészségesen térjetek majd haza tőlünk!

Demeter Éva
fesztiváligazgató

 

Ez a kicsi ország a maga szűkre határolt nyelvterületével csak valami különleges stílussal, valami jellegzetes sajátosság révén, valami zamatos eredetiség színében vonhatja magára a külföld figyelmét.

Janovics Jenő, a magyar film és színháztörténet egyik legfontosabb alakja nem sokkal a századfordulót követően nyilatkozott így a magyar filmről. Szavai érvényességét az elmúlt évszázad csak megerősítette. A már több mint ötvenéves hagyománnyal bíró Alexander Trauner Art/Film Fesztiválra is igazak Janovics megállapításai: különleges hely, varázslatos egyediséggel, amely nem érdemtelenül lesz évről-évre elismertebb idehaza és külföldön egyaránt. A film barátai számára állandó pont, egy filmes ünnep, ahova jó érzés először érkezni, de ugyanolyan jó érzés minden évben – barátoknak örülni és újdonságra várva – visszatérni.

Ugyan 2020 március óta teljesen felfordult a megszokott világunk, de a világjárvány eseményei, a karantén hónapjai abban segítettek, hogy felismerjük, hogy mennyire hiányoznak az állandóságot, a biztonságot nyújtó tevékenységeink, programjaink, a hétköznapok kapaszkodói és közös ünnepeink. A Szolnoki Filmfesztivál a film nagy ünnepe, ahova a világjárvány ellenére 2020-ban ismét rekord számú, több mint 3100 nevezés érkezett. A hatalmas érdeklődés pedig egyértelműen bizonyítja, hogy igény van a fesztiválra, mind itthon, mind pedig a nemzetközi filmes világban.

A Fesztivál 2018-ban teljesen megújult és egyedülálló módon a filmes látványt és a látványtervezők munkásságát helyezi középpontjába.

A szervezők folyamatosan törekednek arra, hogy a jövő és jelen meghatározó egyéniségeinek adjanak teret, ne csak kövessék, hanem alakítói legyenek a nemzetközi trendeknek. A fesztivál rendkívül gazdag szakmai és kulturális rendezvényei évről-évre megújulnak és bővülnek: koncertekkel, kiállításokkal, mesterkurzusokkal, filmszakmai konferenciákkal, egyetemek bemutatkozó programjaival és könyvbemutatókkal.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál és a Tisza Mozi egyre inkább egy olyan filmes agóra, egy olyan állandóan működő komplex filmes műhely, amelynek szellemi kisugárzása már nemzetközi viszonylatban is érzékelhető. Mindez természetesen legnagyobb részben köszönhető Demeter Istvánnak és Demeter Évának, akiknek szakértelme, elkötelezettsége és ügyszeretete Magyarország egyik legértékesebb kulturális eseményét teremtette meg.

Kívánok a közönségnek nagyon jó szórakozást, szellemi és lelki feltöltődést!

Vigyázzunk egymásra, de ugyanakkor örüljünk annak, hogy idén 51. éve ünnepelhetjük a mozgóképet itt Szolnokon, a Tisza partján.

dr. Kollarik Tamás

dr. Kollarik Tamás