Tudományos zsűri

Zsiros László Róbert, PhD

Tudományos ismeretterjesztő, edutainer

Zsiros László Róbert, PhD Végzettsége szerint kertészmérnök és jogász, a doktoriját élettudományi területen szerezte. Már az egyetemi évei alatt elkezdett tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozni.

Dolgozott a Csodák Palotájában és a lisszaboni Pavilhão do Conhecimentóban, valamint show-ival jelen van nemzetközi tudományos fesztiválokon. Közreműködött számtalan tudományos rádió és tévéműsor készítésében, valamint olyan kreatív kampányokhoz adja az ötleteit, ahol a tudomány és technika élményszerű bemutatása a cél. Éveken át szerkesztette és vezette a Klubrádió tudományos magazinműsorát.

Segített a SCIndikátor tudománykommunikációs mentorprogram létrehozásában, aminek három éven át vezető mentora volt. Évek óta a FameLab nemzetközi tudományos előadóverseny mesterkurzusainak egyik tanára.

Tizenhárom éve létrehozta a Szertár Projektet, ahol kezdetben kísérletes videókkal mutatta meg a hétköznapi tárgyakban rejlő tudományos érdekességeket. A Szertár Podcastben pedig öt éve készít beszélgetéseket a legkiválóbb magyar kutatókkal, oktatási és műszaki szakemberekkel.

Elismerései: Hevesi Endre-díj, Pro Scientia Aranyérem, Goldenblog-díj

Ropolyi László

Tudományfilozófus

Ropolyi László Ropolyi László (1949) fizikát és filozófiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Egyetemi doktori fokozatot szerzett biofizikából, majd PhD-t filozófiából.

Közel negyven évig tanított filozófiai tárgyakat az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékén a Természettudományi Kar hallgatóinak. Az évek során kb. 30-40-féle kurzust tartott főként filozófiatörténeti, tudománytörténeti és tudományfilozófiai, természetfilozófiai, technikafilozófiai, internetfilozófiai, kultúrafilozófiai témakörökben. Ennek során rendszeresen próbálkozott filmek bemutatásával és elemzésével is, különösen a „Filozófia filmekben”, illetve a „Tudományos fantasztikus világnézetek” című kurzusok esetében.

Kutatási érdeklődése „igazi” tudományos problémák kutatásától különféle tudomány- és technikatörténeti és filozófiai témákig terjed. Az utóbbi 10-15 évben – az Internet komplex természete s az Internet-használat emberi életre gyakorolt hatásai megértésére törekedve – elsősorban internetfilozófiai kutatásokat végzett. Eredményeit leginkább konferenciákon prezentálja, de mintegy 100 cikket és néhány könyvet is publikált.

Volt idő, amikor filmklubot működtetett az ELTE TTK-n, valamint egy budapesti moziban.

Láng Orsolya

Animációs filmrendező

Láng Orsolya Láng Orsolya 1987-ben született, Erdélyben nőtt fel. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult grafikát, írni is ekkor kezdett. A kolozsvári Sapientia Egyetemen végzett filmrendező szakon 2012-ben, majd budapesten mesterizett 2017-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán.

Jelenleg is itt DLA doktorandusz. Szezon után című diplomafilmje elnyerte a 2019-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját.

Négy önálló kötete van: Tejszobor (kisregény, 2015), Bordaköz (versek, 2016), Pályamatricák (útirajz, 2020), Személyes okok (versek, 2021). Számos könyvet illusztrált.