Nagyjátékfilmes zsűri

Jean Rabasse

Látványtervező

Jean Rabasse Jean Rabasse Párizsban él és dolgozik; különböző műfajú filmek látványtervezője, valamint tánc, opera és cirkusz produkciók díszlettervezője.

Rabasse évekig díszletfestőként dolgozott P.Decouflénak Guy Claude Francois-al együtt. Az ő nevükhöz fűződik az 1992-es Albertville-I Olimpiai Játékok díszletének tervezése.

César-díjat kapott a legjobb látványtervezésért 1996-ban az „Elveszett Gyerekek Városa” című filmért, melyet Marc Caro és JP Jeunet rendezett.

Oscar-díjra jelölték a legjobb látványtervezésért a „Vatel” című filmért, amiért César-díjat ia kapott 2001-ben.

A filmográfiája tartalmazza a következő filmeket: "Vidocq”- Pitof rendezésében, "Asterix" (César-díjra jelölték, rendezője Claude Zidi), "Az Álmodozók", B.Bertolucci rendezésében, "Delicatessen", M. Caro and JP Jeunet rendezésében ( César-díjat kapott a legjobb dekorációért), "Az ítélet" N. Jewison rendezésében, "Faubourg 36", C. Barratier rendezésében (jelölték a legjobb látványra a César-díjért), "Óceánok" Perrin és Cluzaud rendezésében, és az "Én és Te "című film, melynek rendezője B. Bertolucci.

Jean Rabasse dolgozott David Moreau vígjátékán, "20 Years Younger" és R. Polanski, filmjén "A Vénusz Bundában”. Szintén tervezett díszletet három Cirque du Soleil show-hoz (címe:"Corteo", D.Finzi rendezésében), melyért Emmy Díjra jelölték. Valamint dolgozott a "Beatles Love" - las vegas-i és az “Iris” című los angeles-i színházi műsorokban, melyekben a látványért volt felelős.

Az első opera látványtervező munkája a "L'Amour de loin" című volt, melyet D.Finzi rendezett 2009-ben az ENO-nak. Az operát játszották Antwerpben, Gentben és Torontóban, melyet az “Aida” követett 2011-ben. 2012-ben a "Verdi's Requiem" látványáért volt felelős, melyet szintén Daniele Finzi rendezett.

2013-ban az első közös együttműködésüket hozták tető alá Franco Drgaonneval, akivel két közös színházi műsort készítettek, Dubaiban és Jakartában.

2014-ben produkciós menedzsere a filmnek: "TL’Odeur de la Mandarine", melyet jelöltek César-díjra a legjobb látványtervezésért.

A következő műsorok látványát is ő tervezte: P.Decouflé "Contact" című show-jáét és a "The two friends" címűt Louis Garrel rendezésében.

A 2015-ös esztendőt Franco Dragone, Revue du Lido című műsorában való látványtervezéssel kezdte. Még ebben az évben és 2016-ban Pablo Larrain's filmjének díszletét tervezte, melynek címe: "Jackie" Nathalie Portmann-el és Jackie Kennedy-vel.

Szintén ebben az évben Thomas Winterberg által készített filmen, a Kursk-on dolgozott közösen Luc Besonnal, aki a film producere volt. Majd Roman Polanski filmjében volt látványtervező, melynek címe "Igaz történet alapján”.

2017-ben a La Perle c. műsornak volt a díszlettervezője Dubai-ban. Egy évvel később látványtervezője a “Hűséges férfi” c. filmnek Louis Garrel rendezésében és szintén a látványért felelős a “Climax” c. alkotásban, melynek rendezője Gaspar Noé. 2019-ben a Tiszt és kém c. Polanski film látványtervezője és a Cirque Du Soleil berlini műsorának (Nisa). 2020-ban az O2 c. filmet látványát tervezi, 2021-ben pedig az “Ég a Notre Dame” c. film látványán dolgozik, melynek rendezője Jean Jacques Annaud.